Tetkó múzeum nyílt Amszterdamban

harlow 2012.01.15. 16:04

Amszterdamról tudni érdemes, hogy a világon ebben a városban a legmagasabb az egy négyzetkilométerre eső múzeumok száma, van marijuana múzeum, így tulajdonképpen nem is meglepő kezdeményezés egy olyan tárlat felállítása, ami a tetoválások szépsége és sokfélesége előtt tiszteleg.

A múzeum alapítója az elismert holland tetováló művész, Henk Schiffmacher szerint az Amsterdam Tattoo Museum elődleges célja a tetoválás művészeti és történelmi oldalának bemutatása, emellett a változatos és igényes tetoválókultúra megőrzése. A múzeum gyönyörű környezetben, közel 2 000 négyzetméteren, két felújított 19. századi épületben várja a látogatókat valódi ritkaságokkal az időszámításunk előtti időktől egészen napjainkig. Az épületekben nem csak a múzeum kapott helyet, üzemel könyvtár, kávézó, könyvesbolt, szuveníres és egy impozáns kert is. A látogatók igénybe vehetnek tárlatvezetést is, de vendégművészek előadásai is a rendszeres programok között szerepelnek.

„Egyszerűen páratlan. A törzsi kultúrától a kortárs művészetig minden megtalálható.” – mondta Dr. Lars Krutak a Smithsonian Intézet antropológusa, a múzeum megnyitóján elmondott beszédében. „Ez egy csodálatos hely ahhoz, hogy minden szemszögből és korszakból megértsük a tetoválások jelentését.”

Mr. Schiffmacher több mint harminc éve foglalkozik tetoválások készítésével. Ez idő alatt bejárta a világot, rendeget tanult és megközelítőleg 60 000 darabos gyűjteményt halmozott fel minden, a testfestéshez köthető tárgyakból. Schiffmacher már korábban tervezte ennek a múzeumnak a megnyitását, ám a holland múzeumok csak bizonyos szegmensei iránt érdeklődtek tervének, így a nehezebb utat választotta és egyedül vágott bele a múzeum létrehozásába. Maga keresett támogatókat és gyűjtötte össze a legkiválóbb csapatot, akikkel létre tudta hozni álmát.

A tavaly novemberben megnyílt múzeum két hónap alatt 8 000 fős látogatottságot produkált. A kétszintes kiállítás alsó szintjén interaktív kiállítással ismerhetjük meg a tetoválások legkorábbi fennmaradt leleteit Afrikából, Polinéziából és Szamoából, az emeleté az európai és a nyugati tetováló kultúra. Szuveníreket online is rendelhetünk, de az odalátogatók akár helyben is készíthetnek tetoválásokat a meghívott világhírű tetováló művészekkel.

További információk a múzeum honlapján olvashatók.

Címkék: múzeum amszterdam

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tetko.blog.hu/api/trackback/id/tr873549184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása